вторник, 6 октомври 2015 г.

Пилешка супа за душата


Пилешка супа за душата- това е точното название на тази мека и кремообразна супа.
Правила съм такава със застройка от кисели мляко и яйце, с оцет и жълтъци, но никога не бях правила с топла запръжка. Сега, докато си бях на село, една приятелка, която работи в стола на Рудметал, ми каза да си я направя така. Е, хич не ми пука, че е със запръжка, крайния резултат е фантастичен! Благодаря, Малинче!
И така, в рамките на три публикации, ще ви покажа, как от едно пиле, правя три ястия.
Нищо ново! Предполагам, че повечето от вас го правят. Аз ще ви покажа, моите три версии.
Това е първата.


Взимам си едно пиле DUC около 1.400кг. Сварявам го цялото до пълна готовност.
От гърба и крилцата, правя пилешка супа, Обезкостявам и махам кожата на бялото месо и го слагам в пликче, наливам част от прецедения бульон и го слагам във фризера. Така правя и с бутчетата.

За супата

Свареното и обезкостено месо, без кожата, от гърба и крилцата на едно пиле
1малка глава кромид лук
1 кубче пикантина, или корени за супа
1ч.ч. бульон от пилето
2 шепи фиде
1 жълтък
200 гр. кисело мляко
2 с.л. брашно
олио
сол, черен пипер, магданоз, лют червен пипер


Приготвяне

В малко олио запържвам за кратко ситно нарязания лук и пикантината. Доливам бульона и  1. 5 литра вода.
Посолявам и подправям с черния пипер. Довеждам до кипене и варя 15 мин. Добавям фидето и варя още 15 мин. Прибавям и готовото месо.
В малко олио заържвам брашното. Разбивам жълтъка с киселото мляко и малко вода. изсипвам при брашното, като бъркам непрекъснато. Като кипне, го изсипвам в супата, при непрекъснато бъркане. Подправям с магданоз и по желание с лют червен пипер.
Е, наистина ти сгрява душата!


16 коментара:

  1. Истински разкош е тази супичка! Наистина за душата....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааааа, особено за дните които идват! Прегръдки*)

      Изтриване
  2. Със запръжка и аз не съм правила, но не изключвам възможност да съм яла такава някъде. Я метни една за душата и на мен, да се сгрея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я ела да те сгрея със супичка и да му пийнем по винце пред камината! Обичам те Даре*)

      Изтриване
  3. Това разделение на пилето за повече ястия и аз го правя! :)
    Със застудяването на времето ще се сещаме все повече за такива сгряващи супи. Вкусна!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ааа, ама и аз душа имам, бе Кате:), сипи една такава чорбица...
    Ама много жълти тия пилета на Дюк, като пластмасови ми стоят и не ме привличат никак и не съм купувала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, няма по- хубаво пиле от DUC! Пробвай и ще се убедиш! Прегръщам те!

      Изтриване
    2. не им правя реклама ... но миналия четвъртък си поръчах пиле, пасищно отглеждано от SUNNY FARM - вкуса от детството ми.

      Изтриване
    3. О, и аз ще пробвам, щом препоръчвате! Просто не знаех за тях. Поздрави!

      Изтриване
  5. Ах, каква суп! А снимките са толкова топли и уютни, сякаш и аз бях там за момент.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. възхитена съм от топлината и красотата на сайта Ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна е тази твоя супичка за душата просто, а и презентацията и снимкитеееее..... Вълшебно е:)

    ОтговорИзтриване